Какво представлява ламинирания паркет ?

Ламинираният паркет е многослойна синтетична настилка създадена чрез съвместното съчетаване на процесите разтопяване и ламиниране. Той представлява комбинация от дървесни влакна, меламин, фенолни смоли, както и  хартия с високо качество на печат.  Произвежда се чрез насищане на дървесните частици със смоли, след което те се подлагат на натиск под висока температура и налягане, в резултат на което слоевете се сливат в един лист. Отделните слоеве на ламината са свързани с помощта на специални лепила, които дават на крайния продукт своята устойчивост и сила. Основна съставка на ламината са дървесните частици, които са 82%, а състава на пластмасовите смоли е 18%.

Обикновено ламинираният паркет се състои от 4 слоя:

  1. устойчив слой (защитно покритие) – този слой е износоустойчив и се прави на основата на синтетични смоли и различни добавки. Този слой съдържа парафин, колофон, антисептици и др. Една от основните му съставки е корунд, който е втория по-твърдост материал след диаманта. В някои случаи в състава на защитния слой се използват и кристални частици алуминиев оксид, които дават по-силен защитен ефект на покритието, защото тпзи елемент е изключително труден за износване. Този най-горен слой на ламината е прозрачен и е специално обработен, за да се постигне висока износоустойчивост срещу драскотини, изгаряния, вдлъбнатини и петна, както и срещу избледняване,UV лъчи и химически агенти.
  2. декоративен слой – състои се от лист хартия, на която има снимка с висока разделителна способност. Декоративните слой дава на ламинираните подови настилки естетичен вид, красота и елегантност вариращи от различни дървесни видове до керамични плочи или камък с промишлен дизайн. Тъй като почти всичко може да бъде фотографирано има много малко ограничения при възможностите за ламинатен декор. Съвременните тенденции са насочени към имитация на твърда дървесина, камък, тухли и керамични плочки. Този слой има устойчивост към UV лъчи, което предпазва декора от избледняване.
  3. основа (ядро) – основният слой е направен от високо компресиран HDF (high-density fiberboard), който представлява плочи съставени от 80% дървесни влакна с висока плътност. Това дава на пода структурна здравина и му позволява да поема удар с локализирано въздействие като натиск от обувки на висок ток или от падащи предмети. Плътността на този слой оказва голямо влияние върху характеристиките и качеството на ламината. С нарастването на плътността расте и механичната твърдост и влагоустойчивостта на ламината.
  4. балансиращ слой (стабилизиращ слой) – този слой се състои от влагоустойчив филм, който свързвайки се с ламината защитава основната му част от проникване на влага и гарантира нейната структурна стабилност.

Произвеждат се също така три и петслойни ламинирани паркети като при петслойните последният слой е шумоизолиращ.

Има различни технологии за производство на ламинирани подови настилки, а също и материали, от които се произвеждат, което зависи изцяло от производителите, но те задължително трябва да отговарят на определени класове съгласно EN 13329. Съществуват два основни метода на производство на ламинати. Единия се основава на високото налягане и високата плътност на застрояване на материала (HPL), а другият на високата температура и директния натиск (DPL). При втория метод всички слоеве, от които се състои ламината се обединяват и сглобяват под високо налягане и висока температура в даден момент, докато при първия метод слепването на слоевете се извършва в повече от една стъпка. Колкото по-голямо налягане се използва при производствения процес, толкова по-високо качество са ламинатите. Метода HDL е по-скорошно нововъведение и често се среща при по-скъпите производители.

Ламинираните подови настилки имат широка гама от цветове, щампи и текстури. Те може да изглеждат като естествен камък, гранит, мрамор, дърво или на тях може да се постави всеки един образ, който пожелае клиента.

Голямо е разнообразието и при видовете повърхности на ламината. Те може да бъдат гланцирани, сатенени или матирани. Ламинатите с лъскава повърхност са склонни към надрасквания. Силно изразената видимост на тези наранявания се дължи на естеството на повърхността и начина, по който светлината се разпръсква по нея. Ламинатите с този вид покритие се препоръчват да се използват за вертикално приложение и трябва да се избягва използването и за хоризонтално. Дълбоко текстурираните повърхности също трябва да се избягват, тъй като често в дълбокия им релеф попадат мазнини и мръсотия, които са трудни за премахване.

Ламинираните подови настилки са много здрави и издръжливи и при правилна поддръжка и експлоатация се радват на дългогодишно ползване.

Comments are closed.