Инструкция как да се монтира ламиниран паркет закупен от Laminаte.bg

Това е кратка инструкция как да се монтира ламиниран паркет закупен от Laminаte.bg във няколко стъпки  ! След като прочете инструкцията на Laminate.bg може да изгледате видео клип подробно проследяващ всички процеси .

1. Подготовка на основата за ламиниран паркет


Едно от най важните условия за монтаж на ламиниритан паркет е подготовка на добра основа . Ако основата е с неравности по големи от 3 мм това може да довете да потъване на тези участъци , когато стъпване върху тях . Основата задължително трябва да е готова  преди полагането на ламината . Тя трябва да е  равна, суха и почистена (ако имате такава възможност използвайте прахосмукачка ,за да отстраните дори и по дребните камъчета ). Ако сте полжили самонивелираща замаска трябва да се  изчака до пълно изсъхване, по този начин няма да се навреди на ламината . Влажността в помещението е препоръчително да не превишава повече от 3% .

 2. Инструменти

За качествен монтаж е нужно да имате следните инструменти : зеге (за изрязване на ламелите), чук (препоръчваме той да е гумен за да не се наранят дъските),ръчен трион  (за изрязване на  касите на вратите),   ролетка за измерване на разтоянията, изтегляща скоба (да затворите добре клик системата на ламината) и  също много важно е да имате и подготвени клинове (може да ги изрежете и от самия ламинат – поставят се за разтояние между стената и ламинате).

3. Полагане на подложка за ламиниран паркет

 Подложката  се полага на основата още преди поставянето на подовата настилка. Тя осигурява безпроблемното движение на ламината при темературните разлики и обира неравностите по пода. Както добре знаете ламината е плаващ под и той се свива и разширява при различните температурни величини . За да получите  шумо и топло изолация трябва да си закупите подходяща подожка като фибранова или кокосова, обикновените полиетиленови подложки нямат тези качества. Подложките се поставят близко една до друга на не повече от 2мм разтояние0. Задължително се оставят разтояния от приблизително  10 мм към прагове,  колони и стени. Подложката се поставя по   посоката на ламината. Не е препоръчително да се получи съвпадение на снадките на ламината  и подложката .

4.Поставяне  на ламинираната настилка 

 Започнете първия ред на разтояние 8-10мм (поставете клиновете) от стената. Ако не изпълните тази препоръка е много вероятно ламинираният паркет да се надуе и да причини доста неприятности. Поставете следващият ред като започнете с половин ламел  (монтажа наподобя редене на тухлена стена ).

ЗапомнетеЛаминате е плаващ под тоест не се захваща за основата с пирониили лепило .

5. Монтаж на первази на ламинирания паркет

За монтаж на первази трябва да закупите клипси , винт и   дюбел,а също и нужните ъгли ,тапи и снадки.  Клипсите захващат  чрез винт и дюбел за стената ,а перваза се монтира върху тях, като  разстояние на което да се намират клипсите помежду си е около 30см.

6. Грижа за ламиниран паркет закупен от Ламинате.бг!

 Препоръчително е да се вземат мерки за предпазване на ламината. За да не се драсква и наранява е добре да се монтират плъзгачи на столовете, дивани  и маси. Почиствайте само с  продукти преднажначени за ламиниран паркет.

Ето и видео инструкция :

Comments are closed.