История ламиниран паркет

Ламинираните подови настилки започват да се произвеждат в началото на на 90-те години на XIX век. от шведската компания  Персторп (Perstorp) като по-изгодна алтернатива на другите подови настилки и се продават под търговската марка Перго (Pergo). Компанията, която открива новия продукт първоначално се занимава с производство на хранителни продукти, като по-късно се разраства и разширява фокуса си върху специалните химикали. През 1923 г. те разработват процес за производство на декоративни ламинати за плотове, който бързо доминира на пазар. Създадените плоскости се използват като материал за кухненски плотове , маси и други битови твърди повърхности в продължение на години. До 1950 г., компанията е значително подобрена и произвежда голямо разнообразие от декоративни повърхности с ламинат. Изчислено е обаче, че приложението на тези плоскости до момента е насочено изцяло към слабо износващи се повърхности. За да подобри своята ефективност през 1977 г. компанията развива идеята за ламиниран паркет. Това е продукт, който започна с плътна основа, хартия с дизайн, след което специални смоли са смесват с тази хартия, за да му даде сила. Цялото това нещо е поставена под изключително високо налягане, което съединява слоеве. Полученият продукт е много по-силен от ламината използван до момента и с течение на годините и развиването на по-нови технологии става още по-силен. Той е въведен на европейския пазар през 1984 г. В края на 1980г. и началото на 1990г. организацията започва да разширява своята кампания за настилките в цяла Европа. През 1989 г. е въведена марката Перго, а  през 1994 г. ламинирани паркети Перго са въведени и в Съединените щати в 850 магазини из цялата страна.

 

Създаден като алтернатива на естествените паркети и с цел да се използват отпадните дървесни материали ламинираните паркети бързо стават популярни и се превръщат в бизнес за няколко милиарда долара. След окончателното им навлизане на пазара и завоюването на големи пазарни дялове те продължават да събират все по-голям дял от подовите настилки на пазара всяка година. Ламинатите са взели от пазарния дял на килими, твърда дървесина, керамични плочки и най-вече винилови настилки. С продължаване ръста на пазарния дял и продължаващите прогнози за задържане на тенденцията в ламинат индустрия, производителите на други видове подови настилки също се ориентират към производството на новия продукт.

Днес ламинираните паркети все още доминират оп продажби над останалите видове подови настилки. Те са идеален избор, когато се изисква трайни, водоустойчиви и завършени на вид повърхности. Днес, милиони потребители харесват ламинати и поради уважителни причини: те са устойчиви, красиви, екологични, лесни за инсталиране и все още струват много по-малко, отколкото повечето видове настилки.

Какво е Ламинат ?

Ламинираният паркет е многослойна синтетична настилка създадена чрез съвместното съчетаване на процесите разтопяване и ламиниране. Той представлява комбинация от дървесни влакна, меламин, фенолни смоли, както и  хартия с високо качество на печат.  Произвежда се чрез насищане на дървесните частици със смоли, след което те се подлагат на натиск под висока температура и налягане, в резултат на което слоевете се сливат в един лист. Отделните слоеве на ламината са свързани с помощта на специални лепила, които дават на крайния продукт своята устойчивост и сила. Основна съставка на ламината са дървесните частици, които са 82%, а състава на пластмасовите смоли е 18%.

Обикновено ламинираният паркет се състои от 4 слоя:

 1. устойчив слой (защитно покритие) – този слой е износоустойчив и се прави на основата на синтетични смоли и различни добавки. Този слой съдържа парафин, колофон, антисептици и др. Една от основните му съставки е корунд, който е втория по-твърдост материал след диаманта. В някои случаи в състава на защитния слой се използват и кристални частици алуминиев оксид, които дават по-силен защитен ефект на покритието, защото тпзи елемент е изключително труден за износване. Този най-горен слой на ламината е прозрачен и е специално обработен, за да се постигне висока износоустойчивост срещу драскотини, изгаряния, вдлъбнатини и петна, както и срещу избледняване,UV лъчи и химически агенти.
 2. декоративен слой – състои се от лист хартия, на която има снимка с висока разделителна способност. Декоративните слой дава на ламинираните подови настилки естетичен вид, красота и елегантност вариращи от различни дървесни видове до керамични плочи или камък с промишлен дизайн. Тъй като почти всичко може да бъде фотографирано има много малко ограничения при възможностите за ламинатен декор. Съвременните тенденции са насочени към имитация на твърда дървесина, камък, тухли и керамични плочки. Този слой има устойчивост към UV лъчи, което предпазва декора от избледняване.
 3. основа (ядро) – основният слой е направен от високо компресиран HDF (high-density fiberboard), който представлява плочи съставени от 80% дървесни влакна с висока плътност. Това дава на пода структурна здравина и му позволява да поема удар с локализирано въздействие като натиск от обувки на висок ток или от падащи предмети. Плътността на този слой оказва голямо влияние върху характеристиките и качеството на ламината. С нарастването на плътността расте и механичната твърдост и влагоустойчивостта на ламината.
 4. балансиращ слой (стабилизиращ слой) – този слой се състои от влагоустойчив филм, който свързвайки се с ламината защитава основната му част от проникване на влага и гарантира нейната структурна стабилност.

Произвеждат се също така три и петслойни ламинирани паркети като при петслойните последният слой е шумоизолиращ.

Има различни технологии за производство на ламинирани подови настилки, а също и материали, от които се произвеждат, което зависи изцяло от производителите, но те задължително трябва да отговарят на определени класове съгласно EN 13329. Съществуват два основни метода на производство на ламинати. Единия се основава на високото налягане и високата плътност на застрояване на материала (HPL), а другият на високата температура и директния натиск (DPL). При втория метод всички слоеве, от които се състои ламината се обединяват и сглобяват под високо налягане и висока температура в даден момент, докато при първия метод слепването на слоевете се извършва в повече от една стъпка. Колкото по-голямо налягане се използва при производствения процес, толкова по-високо качество са ламинатите. Метода HDL е по-скорошно нововъведение и често се среща при по-скъпите производители.

Ламинираните подови настилки имат широка гама от цветове, щампи и текстури. Те може да изглеждат като естествен камък, гранит, мрамор, дърво или на тях може да се постави всеки един образ, който пожелае клиента.

Голямо е разнообразието и при видовете повърхности на ламината. Те може да бъдат гланцирани, сатенени или матирани. Ламинатите с лъскава повърхност са склонни към надрасквания. Силно изразената видимост на тези наранявания се дължи на естеството на повърхността и начина, по който светлината се разпръсква по нея. Ламинатите с този вид покритие се препоръчват да се използват за вертикално приложение и трябва да се избягва използването и за хоризонтално. Дълбоко текстурираните повърхности също трябва да се избягват, тъй като често в дълбокия им релеф попадат мазнини и мръсотия, които са трудни за премахване.

Ламинираните подови настилки са много здрави и издръжливи и при правилна поддръжка и експлоатация се радват на дългогодишно ползване.

Изкуство в кухнята

 

Кой е казал, че изкуството у дома може да бъде изразено само чрез картини върху стената в спалнята или пък чрез красива фигурка във всекидневната? Можете да претворите изкуството дори в иначе функционалната атмосфера на кухнята, за да създадете повече настроение за себе си и семейството. Внесете артистизъм и красота в интериора със свежи цветове и вкусни мотиви.

Плодов фон за кухненската мивка

кухня

Красив и свеж тематичен фон, който ще Ви зареди с настроение от сутринта. Сочните и многоцветни плодове на снимките ще придадат на кухнята закачлив вид и ще събудят апетита на цялото семейство. Самите снимки могат да се прехвърлят специално върху стандартни керамични плочки или пък да се залепят допълнително, стига да са отпечатани върху подходящ непромокаем материал.

Тематични керамични плочки

кухня

Каква е Вашата асоциация, когато се споменат думите “село”, “ферма” или пък “природа”? В тази насока е подбран фонът тук – уютният селски начин на живот е пресъздаден чрез образа на наперено петле, пресъздадено чрез четири декоративни керамични плочки. Образът може да бъде и друг – патица, кокошка, крава или пък друго декоративно изображение.

Рисувана фреска на стената

кухня

Друг много красив и нестандартен начин за декорация в кухнята е фреската на стената зад мивката. На фона на чисто белите шкафове тя изпъква красиво, създавайки деликатен акцент сред тях. Освен по стандартния начин (с четка и боя) този вид фрески могат да се създадат и чрез специални декоративни керамични плочки, или пък с помощта на самозалепващи се стикери (http://www.comfort.bg/bg/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE/view/935.html).

Морски фон

кухня

Ако кухнята Ви няма прозорец с красива гледка, създайте си я с помощта на панорамна картина върху фона между кухненските шкафове. Тук отново можете да избирате между рисувана декорация или пък готови стикери (непромокаем тапет).

Мозайка

кухня

Изградете истинско творение на изкуството чрез мозайка – разноцветните блокчета могат да създадат разнообразие от форми и декорации, като едновременно с това ще предпазят стените от влага и топлина. Възможностите са няколко – да използвате готова мозайка с готова шарка, да създадете сами шарката или пък да декорирате допълнително парчетата с боя. Какъвто и вариант да изберете, резултатът няма как да не Ви очарова.

Мивка – мозайка

кухня

Красива разноцветна мозайка с интересни и вкусни мотиви в ярки нюанси – по този начин мивката играе ролята на фокусна точка в кухнята, както и на декорация в помещението.

Артистични кухненски кърпи

кухня

Готово щамповани или допълнително декорирани с текстилка боя. Красивите кухненски кърпи могат да се превърнат в чудесен аксесоар към тематично обзаведената кухня.

Артистични дръжки за кухненските шкафове

кухня

Понякога дори малките детайли могат да създадат един различен интериор в кухнята – смяната на дръжките на вратите с нещо по-нетрадиционно например може да освежи дизайна и да внесе настроение.

Рисунки върху вратичките на шкафовете

кухня

Вратите на шкафовете, включително на тези върху кухненските острови, са чудесно място за проява на творчество. Тук например те са декорирани с деликатни флорални мотиви, създадени на ръка, за да придадат на една толкова обикновена мебел едно съвсем ново излъчване и чар. Вместо на ръка, декорациите обаче могат да се създадат и с чрез шаблони.

Източник: kitchenbathideas.com

Новите еко стенни панели

Декоративните стенни панели MillionaireWall

Декоративните стенни панели MillionaireWall са едно ново и различно решение за промяна или преаранжиране на жилището. С тях може за минути да се придаде топъл и изискан щрих към всяка скучна и семпла стена във вашето жилище, офис, заведение или хотел. Пане- лите са водоустойчиви и са подходящи за всякакъв тип помещения, включител- но за бани и тоалетни. Интересен факт e , че продуктът е произведен по най-новите технологии в Европа и изработката му се свързва с грижа за околната среда. Панелите са от пресовани дървесни частици – с мини- мално съдържание на формалдехид и при разграждане в околната среда не водят до замърсяване. Много от мебелите в дома или офиса отделят формалдехид във въздуха, който дишаме, тъй като са изработени по стара технология. По- вечето хора не знаят, че мебелите от ПДЧ, МДФ, шперплат и подобни изкуст- вени плоскости отделят големи количе- ства фенол и формалдехид – вещества, които поразяват бъбреците, черния дроб, предизвикват алергии. Все още у нас няма качествен контрол, следящ за отделяното количество свободен фор- малдехид от ПДЧ и другите плоскости. Формалдехидът се намира в пресовани- те дървесни продукти, мебелни покри- тия, синтетични платове и други. Един от най-големите източници на формал- дехид експозицията е в кухненските шкафове. По данни на експертите-еколо- зи жилищният въздух е 4-6 пъти по-мръ- сен и 8-10 пъти по-токсичен от уличния. При това – ние често сами превръщаме жилището си в истинска газова камера. Декоративните стенни панели MillionaireWall не отделят формалдехид в околната среда под каквато и да е форма. Панелите MillionaireWall имат сертификат CARB, издаден от Калифор- нийски Регулаторен орган и са подло- жени на постоянен мониторинг както от страна на производителя, така и от страна на издаващите тези сертифика- ти институции. Друг интересен факт е, че стенните панели MillionaireWall не замърсяват и водата. При допир с вода те не отделят вредни химични вещества в нея и по този начин не понижават качеството й. Освен екологичната насоченост, друг важен момент в обзавеждането на всяко едно помещение са цветовете, а още по-специално внимание трябва да се обърне на цветовете в детската стая. Дизайнът и аранжирането на цветовете въздейства върху нашето настроение, върху начина ни на мислене и възпитава вкуса ни. Декорите на стенните панели MillionaireWall са топли и меки. Те са в тонове на камък или дърво и са подхо- дящи за всякакви интериори, като така придават уют и приятна атмосфера. Екологичният им характер и ненато- варващите окото цветове ги прави изключително подходящи за стената и в детската стая. Луксозните панели може да откриете в 10 различни цвята с универсален размер на 67 х 67 см. Те дават възможност за ин- дивидуален дизайн, бърз и лесен монтаж върху различни покрития. Грижата за околната среда на панелите MillionaireWall се отразява и по отно- шение на опаковката. Тя e изработена от над 85 % рециклирана хартия и е безвредна за природата, тъй като се разгражда напълно. Астрейд Къмпани ЕООД, София, бул. Мадрид 58 тел. : 0893 49 09 49, 0893 49 09 48 http://www.millionairewall.org/ info@millionairewall.org

Фън Шуй корекции на интериора у дома

Фън Шуй ви помага да привлечете хармонията, парите и богатството в дома си. Фън Шуй се подчинява на точно определени принципи. И отново Фън Шуй налага корекции в интериора на дома ви, когато тези принципи не са спазени.

Фън Шъй корекции на интериора у дома
Дори да сте следвали Фън Шуй съветите за правилно циркулиране на Чи енергията в дома ви, има някои детайли от интериора, които със сигурност не са на мястото си. Причината за това е, че понякога, увлечени от тенденциите за обзавеждане на модерен дом , някак не успявате да създадете желаната атмосфера и в същото несъзнателно нарушавате хармонията, която така упорито се опитвате да постигнете.Ето защо се налага да предприемете незабавни промени в интериора на дома си, за да коригирате най-често допусканите грешки според принципите на Фън Шуй.

 • Прекалено много детайли – без значение дали става дума за украшения, произведения на изкуството или декоративни елементи, наличието на прекалено много детайли в помещенията блокира потока на Чи в дома ви. Нищо „ново“ няма да влезе в живота ви, докато не освободите място за него. Фън Шуй корекцията, която трябва да направите, е да оставите само една малка част (около ¼от всички детайли. Останалите дайте за благотворителност, на приятели, приберете в мазето или просто изхвърлете. Ще видите как на тяхно място ще започнат да се появяват нови.
 • Нещо, което не харесвате е на показ – една от най-големите грешки при подреждането според Фън Шуй е, че на показ в дома ви е вещ, която изобщо не харесвате, но е част от интериора, само защото отговаря на последните модни тенденции. Истината е, че точно тези предмети привличат негативната енергия и нарушават хармонията. Фън Шуй корекцията в този случай е да замените всички модерни вещи или произведения на изкуството с нови, които обаче подхождат на вкуса ви.

Фън Шъй корекции на интериора у дома

 • Увехнали или сухи цветя - тези цветя не само събират прах, но според Фън Шуй са символ и на мъртвата, статична енергия.Корекцията, която източното учение ви препоръчва е да изхвърлите всички изкуствени или увехнали растения и да ги замените с истински – стайни растения , ваза със свежо набрани цветя, дори с купа с плодове.
 • Твърде много възглавници -  според Фън Шуй, ако леглото или канапето ви са отрупани с прекалено много възглавници (в повечето случаи декоративни), това ще държи половинката ви далеч от вас. А ако спите с всичките тези възглавници, това потушава страстта. Корекцията в случая е да махнете повечето от възглавниците и да оставите само две, за предпочитане в някакъв огнен цвят (червен, оранжев или розов). Така ще освободите място за любовта и ще привлечете интимността.
 • Мебели до стената -  Чи енергията има нужда от пространство, за да циркулира, а когато мебелите са плътно облегнати да стените, тя се застопорява само в средата на стаята, където е по-свободно.Най-простата Фън Шуй корекция в случая е да отделите мебелите от стените. Ако задната им страна е неприветлива, можете да използвате малка масичка или саксийно растение, което да служи като камуфлаж.

Фън Шъй корекции на интериора у дома

 • Грешно окачени картини – и то не какви да е картини, а такива с еднаква форма и окачени в права линия – те отблъскват положителната енергия извън стаята. Според Фън Шуй най-добре е да избирате картини с разнообразни форми и размери и да ги окачате на различна височина. Това ще ви създава усещането за движение и ще позволява движението на енергията.
 • Неправилно осветление – Приглушеното осветление е чудесна корекция за яркото централно осветление в стаите. Най-лесно можете да го постигнете с регулатор, който се монтира лесно на мястото на досегашния ключ. Освен това изгорелите електрически крушки символизират повяхваща или изтощена енергия, така че отстранете не само тях, а всички неработещи елементи (в това число напукани или счупени плафониери, полилеи и нощни лампи).
 • Плетеница от кабели – когато работното ви място в дома е обградено с множество заплетени един в друг кабели, те сякашнашепват за пренебрежение към работата, която вършите.привържете кабелите и жиците един към друг Фън Шуй препоръчва да и да ги прилепите към гърба на бюрото.
 • Стари снимки – според Фън Шуй принципите е благоприятно да поставяте снимки в рамки на различни места в дома си. Но не и неактуалните вече фотографии, които сякаш са замръзнали назад в миналото и не отчитат развитието на отделните членове на семейството. Затова махнете старите снимки и поставете онези, които показват най-актуалните ви щастливи моменти.

Фън Шъй корекции на интериора у дома

 • Хаос в антрето – Както сте разбрали, според Фън Шуй входната врата е „устата на Чи енергията“, през която в дома ви влизат богатството и положителната енергия. Ако обаче държите в антрето всички обувки, раници и якета, те ще възпрепятстват този процес. Ето защо приберете всички подобни аксесоари далеч от погледа на влизащия, за предпочитане в затворено помещение, шкаф или дрешник.
И след всички положени усилия да подредите дома си хармонично и в синхрон с Фън Шуй принципите, не забравяйте най-важният елемент – себе си и семейството си. Растенията ще внесат живот в дома ви, а децата и домашните любимци – движение. И всичко това ще подхранва циркулирането на положителната енергия във всяка стая. Фън Шуй корекциите в интериора на дома ви наистина ще направят живота ви по-хармоничен.
18. 02. 2010 / Цвети Тошева 

Корков паркет Laneo

 

 

Laminate.bg предлага на своите клиенти иновативен корков паркет Laneo . Предимствата на продукта са че, той е  топъл, тих, мек и много здрав. Всичко това се дължи на новата технология на EGGER cork+.

Какво представлява ламинирания паркет ?

Ламинираният паркет е многослойна синтетична настилка създадена чрез съвместното съчетаване на процесите разтопяване и ламиниране. Той представлява комбинация от дървесни влакна, меламин, фенолни смоли, както и  хартия с високо качество на печат.  Произвежда се чрез насищане на дървесните частици със смоли, след което те се подлагат на натиск под висока температура и налягане, в резултат на което слоевете се сливат в един лист. Отделните слоеве на ламината са свързани с помощта на специални лепила, които дават на крайния продукт своята устойчивост и сила. Основна съставка на ламината са дървесните частици, които са 82%, а състава на пластмасовите смоли е 18%.

Обикновено ламинираният паркет се състои от 4 слоя:

 1. устойчив слой (защитно покритие) – този слой е износоустойчив и се прави на основата на синтетични смоли и различни добавки. Този слой съдържа парафин, колофон, антисептици и др. Една от основните му съставки е корунд, който е втория по-твърдост материал след диаманта. В някои случаи в състава на защитния слой се използват и кристални частици алуминиев оксид, които дават по-силен защитен ефект на покритието, защото тпзи елемент е изключително труден за износване. Този най-горен слой на ламината е прозрачен и е специално обработен, за да се постигне висока износоустойчивост срещу драскотини, изгаряния, вдлъбнатини и петна, както и срещу избледняване,UV лъчи и химически агенти.
 2. декоративен слой – състои се от лист хартия, на която има снимка с висока разделителна способност. Декоративните слой дава на ламинираните подови настилки естетичен вид, красота и елегантност вариращи от различни дървесни видове до керамични плочи или камък с промишлен дизайн. Тъй като почти всичко може да бъде фотографирано има много малко ограничения при възможностите за ламинатен декор. Съвременните тенденции са насочени към имитация на твърда дървесина, камък, тухли и керамични плочки. Този слой има устойчивост към UV лъчи, което предпазва декора от избледняване.
 3. основа (ядро) – основният слой е направен от високо компресиран HDF (high-density fiberboard), който представлява плочи съставени от 80% дървесни влакна с висока плътност. Това дава на пода структурна здравина и му позволява да поема удар с локализирано въздействие като натиск от обувки на висок ток или от падащи предмети. Плътността на този слой оказва голямо влияние върху характеристиките и качеството на ламината. С нарастването на плътността расте и механичната твърдост и влагоустойчивостта на ламината.
 4. балансиращ слой (стабилизиращ слой) – този слой се състои от влагоустойчив филм, който свързвайки се с ламината защитава основната му част от проникване на влага и гарантира нейната структурна стабилност.

Произвеждат се също така три и петслойни ламинирани паркети като при петслойните последният слой е шумоизолиращ.

Има различни технологии за производство на ламинирани подови настилки, а също и материали, от които се произвеждат, което зависи изцяло от производителите, но те задължително трябва да отговарят на определени класове съгласно EN 13329. Съществуват два основни метода на производство на ламинати. Единия се основава на високото налягане и високата плътност на застрояване на материала (HPL), а другият на високата температура и директния натиск (DPL). При втория метод всички слоеве, от които се състои ламината се обединяват и сглобяват под високо налягане и висока температура в даден момент, докато при първия метод слепването на слоевете се извършва в повече от една стъпка. Колкото по-голямо налягане се използва при производствения процес, толкова по-високо качество са ламинатите. Метода HDL е по-скорошно нововъведение и често се среща при по-скъпите производители.

Ламинираните подови настилки имат широка гама от цветове, щампи и текстури. Те може да изглеждат като естествен камък, гранит, мрамор, дърво или на тях може да се постави всеки един образ, който пожелае клиента.

Голямо е разнообразието и при видовете повърхности на ламината. Те може да бъдат гланцирани, сатенени или матирани. Ламинатите с лъскава повърхност са склонни към надрасквания. Силно изразената видимост на тези наранявания се дължи на естеството на повърхността и начина, по който светлината се разпръсква по нея. Ламинатите с този вид покритие се препоръчват да се използват за вертикално приложение и трябва да се избягва използването и за хоризонтално. Дълбоко текстурираните повърхности също трябва да се избягват, тъй като често в дълбокия им релеф попадат мазнини и мръсотия, които са трудни за премахване.

Ламинираните подови настилки са много здрави и издръжливи и при правилна поддръжка и експлоатация се радват на дългогодишно ползване.

Инструкция как да се монтира ламиниран паркет закупен от Laminаte.bg

Това е кратка инструкция как да се монтира ламиниран паркет закупен от Laminаte.bg във няколко стъпки  ! След като прочете инструкцията на Laminate.bg може да изгледате видео клип подробно проследяващ всички процеси .

1. Подготовка на основата за ламиниран паркет


Едно от най важните условия за монтаж на ламиниритан паркет е подготовка на добра основа . Ако основата е с неравности по големи от 3 мм това може да довете да потъване на тези участъци , когато стъпване върху тях . Основата задължително трябва да е готова  преди полагането на ламината . Тя трябва да е  равна, суха и почистена (ако имате такава възможност използвайте прахосмукачка ,за да отстраните дори и по дребните камъчета ). Ако сте полжили самонивелираща замаска трябва да се  изчака до пълно изсъхване, по този начин няма да се навреди на ламината . Влажността в помещението е препоръчително да не превишава повече от 3% .

 2. Инструменти

За качествен монтаж е нужно да имате следните инструменти : зеге (за изрязване на ламелите), чук (препоръчваме той да е гумен за да не се наранят дъските),ръчен трион  (за изрязване на  касите на вратите),   ролетка за измерване на разтоянията, изтегляща скоба (да затворите добре клик системата на ламината) и  също много важно е да имате и подготвени клинове (може да ги изрежете и от самия ламинат – поставят се за разтояние между стената и ламинате).

3. Полагане на подложка за ламиниран паркет

 Подложката  се полага на основата още преди поставянето на подовата настилка. Тя осигурява безпроблемното движение на ламината при темературните разлики и обира неравностите по пода. Както добре знаете ламината е плаващ под и той се свива и разширява при различните температурни величини . За да получите  шумо и топло изолация трябва да си закупите подходяща подожка като фибранова или кокосова, обикновените полиетиленови подложки нямат тези качества. Подложките се поставят близко една до друга на не повече от 2мм разтояние0. Задължително се оставят разтояния от приблизително  10 мм към прагове,  колони и стени. Подложката се поставя по   посоката на ламината. Не е препоръчително да се получи съвпадение на снадките на ламината  и подложката .

4.Поставяне  на ламинираната настилка 

 Започнете първия ред на разтояние 8-10мм (поставете клиновете) от стената. Ако не изпълните тази препоръка е много вероятно ламинираният паркет да се надуе и да причини доста неприятности. Поставете следващият ред като започнете с половин ламел  (монтажа наподобя редене на тухлена стена ).

ЗапомнетеЛаминате е плаващ под тоест не се захваща за основата с пирониили лепило .

5. Монтаж на первази на ламинирания паркет

За монтаж на первази трябва да закупите клипси , винт и   дюбел,а също и нужните ъгли ,тапи и снадки.  Клипсите захващат  чрез винт и дюбел за стената ,а перваза се монтира върху тях, като  разстояние на което да се намират клипсите помежду си е около 30см.

6. Грижа за ламиниран паркет закупен от Ламинате.бг!

 Препоръчително е да се вземат мерки за предпазване на ламината. За да не се драсква и наранява е добре да се монтират плъзгачи на столовете, дивани  и маси. Почиствайте само с  продукти преднажначени за ламиниран паркет.

Ето и видео инструкция :